Tenniselleboog

tenniselleboog

Tenniselleboog is een ontstekingsreactie van de aanhechting van de spieren aan de bovenzijde van de elleboog. De aandoening wordt tenniselleboog genoemd omdat bij het tennissen deze spieren actief zijn en de blessure een bekende tennisblessure is. Hieronder volgt meer informatie.

Symptomen tenniselleboog

Tenniselleboog uit zich door pijnklachten aan de bovenzijde van de elleboog, welke met name aanwezig zijn bij bijvoorbeeld het strekken van de vingers, het tillen van voorwerpen waarbij de handrug naar bovengedraaid is. Dit zijn activiteiten waarbij de pezen geactiveerd worden. De pijn trekt vaak door tot in de onderarm, en soms zelfs in de handen. Ook kan het zijn dat er een soort tinteling te voelen is.

Vaak is er wat vocht aanwezig, dit kan rond de elleboog zitten maar ook ‘wegzakken’ in de richting van de pols / hand.

Ontstaan tenniselleboog

Een tenniselleboog ontstaat meestal na langdurige verkeerde belasting op de elleboog. Een typisch voorbeeld is het werken achter de lopende band. Hierbij worden veel dezelfde bewegingen gemaakt. Het hoeft nog niet eens zwaar tillen te zijn; doordat de spieren constant dezelfde bewegingen moeten maken en moeten aanspannen kan er een irritatie ontstaan.

Behandeling tenniselleboog

De tenniselleboog is een hardnekkige aandoening die soms tot jaren kan duren. Het is belangrijk om activiteiten waarbij de pezen overbelast worden, te vermijden. Pas wanneer de klachten een tijdje minder zijn deze activiteiten weer oppakken. Wanneer je dit niet doet loop je een des te groter risico dat de blessure altijd sluimerend aanwezig blijft. Soms kan een fysiotherapeut de klachten minderen, bijvoorbeeld met adviezen over leefregels, oefeningen of behandelingen van de peesaanhechtingen.

Brace bij tenniselleboog

Bij een tenniselleboog kan een brace verlichting geven van klachten; hij zorgt ervoor dat je, onbewust, bepaalde bewegingen vermijdt en ondersteunt tijdens het bewegen. Ook kan een brace een positieve werking hebben als er sprake is van duidelijke vochtophoping rond de elleboog.

TOP
banner