Slijmbeursontsteking Schouder

Om het begrip ‘slijmbeursontsteking’ duidelijk te maken is een stukje anatomische kennis van belang. Deze wordt  duidelijk gemaakt met behulp van de afbeelding. In het schoudergewricht zitten meerdere slijmbeurzen. De slijmbeurs die het vaakst ontstoken is, zit in het schoudergewricht. Een globale weergave van het schoudergewricht: het schoudergewricht wordt gevormd door de schouderkop (deze komt vanaf het schouderblad, de scapulae) en de schouderkom (kom van de bovenarm, de humeruskop). Boven het schoudergewricht loopt nog een botstuk (het acromion), deze lijkt op een soort dakje. Deze botstukken vormen het schoudergewricht. Tussen de genoemde botstukken, dwars door het schoudergewricht, lopen spieren. De spieren worden beschermd door de slijmbeurs (bursa).

 

Symptomen

schoudergewricht slijmbeursontsteking
Slijmbeursontsteking in de schouder gaat, zoals elke slijmbeursontsteking, gepaard met veel pijn. De pijn is de gehele dag aanwezig, ongeacht of er veel of weinig gedaan wordt. Ook in rust is de pijn aanwezig. Bij bewegen van de schouder neemt de pijn toe. De pijn zit in het schoudergewricht maar kan ook doorstralen naar arm of nek.

Bewegingsbeperking gaat gepaard met de pijn. Door de pijn kan de schouder minder bewogen worden. Vaak is functie vanaf 90 graden niet meer mogelijk (zowel in voorwaartse – als in zijwaartse richting). Hoe verder de arm in de lucht geheven wordt, des te meer wordt de holte (waar de slijmbeurs in zit) in de schouder bekneld.

Doordat de slijmbeurs ontstoken is kunnen er ontstekingsfactoren aanwezig zijn. De huid kleurt wat rood, wordt warmer en er is op de plaats wat zwelling.

 

Wat te doen?

Wanneer u de symptomen van een slijmbeursontsteking herkent is allereerst het houden van rust heel belangrijk. Dit betekent niet dat u de arm 24 uur per dag stijf naast het lichaam moet houden en hem in alles moet ontzien. Wat lichtere, benedenhandse activiteiten mogen nog best (met mate!) gedaan worden. Bovenhandse activiteiten moeten vermeden worden. Geef de schouder ongeveer 2 weken rust. Des te groter is de kans dat de slijmbeurs herstelt zonder dat u er restklachten aan overhoudt. Soms wordt het prettig te vinden om voor korte tijd een mitella te dragen. Het gevoel dat de arm in een mitella rust is vaak prettiger dan dat de arm ‘loshangt’ langs het lichaam.

Doktersadvies bij acute slijmbeursontsteking is: rust, eventueel ondersteunt met een ontstekingsremmend medicijn. In latere fase kan een dokter u doorverwijzen naar de fysiotherapie of een injectie in de slijmbeurs geven.

 

Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking schouder

Als u een slijmbeursontsteking in de schouder heeft, kan de fysiotherapeut wellicht iets voor u betekenen. Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking is er allereerst op gericht om de pijn wat te verminderen. Door middel van mobilisatietechnieken wordt de pijngrens verschoven. Hierdoor is er meer beweging mogelijk in het gewricht met minder pijn. De fysiotherapeut probeert door de mobilisatietechnieken de ruimte in het schoudergewricht te vergroten waardoor de slijmbeurs meer ruimte krijgt. Ook de pijn in rust neemt hierdoor af.

Oefeningen

In de acute situatie kunnen enkele oefeningen voor de schouder gedaan worden. Deze oefeningen zijn voor de schouder licht belastend en hebben als doel de pijnvrije mobiliteit wat te verbeteren. Met verdere oefentherapie wordt gewacht tot de pijnklachten geminderd zijn en de schouder een betere mobiliteit heeft.

Operatie

Als de klachten lange tijd aanwezig zijn (chronische slijmbeursontsteking) en de klacht hindert tijdens werk of dagelijkse bezigheden kan worden besloten de klachten te verhelpen door operatieve ingreep. Er zijn twee opties mogelijk: een kijkoperatie of de zogenaamde ‘open operatie’. Er wordt de voorkeur gegeven aan kijkoperatie. Hierbij worden 1 of 2 kleine incisies in de huid gemaakt, waardoor toegang tot de slijmbeurs mogelijk is. Deze wordt gedeeltelijk verwijderd. Hierbij wordt geen spierweefsel aangeraakt. Men herstelt vrij snel na de kijkoperatie.

Een open operatie heeft een langer herstel nodig. Deze operatie moet uitgevoerd worden als het acromion, het dakje dat aan de bovenzijde van het schoudergewricht zit, aan de onderkant niet vlak is. Deze schuurt hierdoor langs de slijmbeurs. Bij de open operatie wordt een snee van 6 cm gemaakt over de voorzijde van het schoudergewricht. Eerst moet er een spier doorgekliefd worden, waarna de onderkant van het acromion kan worden bijgewerkt. Meestal voldoet bij slijmbeursontsteking een kijkoperatie omdat bij de meeste mensen de onderkant van het acromion vlak is. Een operatieve ingreep is de laatste mogelijkheid, deze wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Eerst worden de conservatieve behandelmethodes geprobeerd.

 

TOP
banner