Slijmbeursontsteking knie injectie

Bij een slijmbeursontsteking van de knie kan een injectie gegeven worden. Dit wordt vaak gedaan nadat andere behandelingen al zijn geprobeerd, maar zonder of met te weinig effect. Wanneer je met een slijmbeursontsteking bij de huisarts komt, zal die niet zomaar een injectie zetten tegen de ontsteking en de klachten.

Eerst medicijnen, dan injectie

Meestal worden eerst medicijnen gegeven, alvorens een injectie wordt gegeven. Medicijnen zijn natuurlijk ook vreemde stoffen die in je lichaam komen, maar heeft toch eerder de voorkeur dan een injectie. Medicijnen worden vaak ook al niet direct voorgeschreven, vaak moeten hiervoor ook bepaalde symptomen aanwezig zijn. Een huisarts kan bijvoorbeeld het symptoom ‘koorts’ als criteria nemen. Bij geen koorts, dan nog geen medicijnen voorschrijven. Dit is overigens bij elke huisarts verschillend, een arts maakt hierin zijn eigen keuze.

De injectie bij een slijmbeursontsteking aan de knie

De slijmbeurs in de knie bevindt zich aan de voorzijde van de knie. Daar zal ook de injectie gegeven worden. De meeste huisartsen zullen de injectie zelf geven. Een huisarts mag zelf beoordelen of hij zichzelf hier bevoegd genoeg voor vindt, of dat hij iemand hiervoor doorstuurt naar de orthopeed in het ziekenhuis.

De injectie wordt ook wel cortico-costero√Įd injectie genoemd. Hij bevat hormonen, die een pijnstillende en ontstekingsremmend signaal doorgeven. Dit hormoon wordt ook in de bijnierschors aangemaakt.

Een injectie mag meerdere keren gegeven worden. Als hij niet werkt, mag hij dus na een aantal weken herhaald worden. Een injectie kan binnen een paar uur al resultaat geven. Vaak zie je dat de pijn afneemt, en enkele dagen later zullen dan de ontstekingsfactoren minder worden. De zwelling neemt af, bijvoorbeeld de roodheid ook.
Als er binnen twee tot drie weken geen verandering in klachten is, heeft de injectie niet gewerkt. Er kan dan besloten worden een nieuwe injectie te zetten. Misschien was hij net niet helemaal goed geplaatst bijvoorbeeld. Een injectie mag twee tot drie keer in korte tijd herhaald worden.

Heeft het krijgen van een injectie ook nadelen of risico’s? Ja, dat kan maar hoeft niet! Het kan zijn dat zich rond de plaats van de injectie wat littekenweefsel gaat vormen. Een soort eeltplekje in weke delen weefsel. Dit kan later wat irritaties geven.

TOP
banner