Slijmbeursontsteking heup en hardlopen

Slijmbeursontsteking heup en hardlopen

Een slijmbeursontsteking aan de heup is een bekende hardloopblessure. Door de loopbeweging ontstaat er wrijving tussen de peesplaat, de slijmbeurs en het bot. Hierdoor kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Dit heeft vaak als oorzaak overtraining, verkeerde trainingsopbouw of bijvoorbeeld verkeerde schoenen of een afwijking in het looppatroon.
Een goede trainingsopbouw is erg belangrijk. Te snel en fanatiek van start gaan kan blessures tot gevolg hebben. Hardlopen is een blessure gevoelige sport. Doordat het tempo van hardlopen hoger ligt dan bij het wandelen ontstaat er een schokbelasting op de onderste lichaamshelft. Dit leidt sneller tot blessures. Het is daarom belangrijk om een goede warming-up, cooling down en trainingsopbouw te hebben.

Wanneer u een slijmbeursontsteking in de heup heeft zult u wellicht merken dat wandelen de pijn verergert. Het is dan niet verstandig om te gaan hardlopen. Hardlopen geeft vele malen meer belasting op het spier-pees apparaat.

Acute slijmbeursontsteking heup en hardlopen

Als u een acute slijmbeursontsteking heeft is het verstandig om het hardlopen tenminste 4 weken niet te doen. Het is belangrijk dat u (het liefst) pijnvrij de training weer op kunt pakken. Als u de training weer herstart moet dit rustig aan herstart worden, op geleide van de klachten. In dit geval geeft het lichaam het vanzelf aan wanneer het teveel wordt.

Wanneer u vragen heeft met betrekking tot hardlopen, trainingsopbouw of slijmbeursontsteking van de heup bent u bij de (sport)fysiotherapeut aan het goede adres. Hij kan u oefeningen meegeven die het herstel bevorderen, advies geven met betrekking tot het hervatten van de hardlooptraining en uw looppatroon bekijken.
Ook kan de behandeling fysiotherapie helpen om de pijn te dempen en het herstel te versnellen. Soms kan het verstandig zijn om spieren te trainen. Door tekort aan spierkracht in bepaalde spiergroepen wordt de kans op blessures vergroot. De fysiotherapeut kan dit met u bekijken.

Voordelen van hardlopen

Ondanks dat hardlopen een blessure gevoelige sport is, kent het ook heel veel voordelen. Niet voor niets lopen er zoveel mensen langs de weg te rennen. Het voordeel van hardlopen is dat je het vanuit huis kunt doen. Omkleden, even opwarmen en lopen maar. Op een tijdstip dat u zelf goed uit komt. Bij het hardlopen komen er hormonen vrij, endorfines, die zorgen voor een gelukkig gevoel. Regelmatig hardlopen zorgt voor een snelle opbouw in conditie en verhoging van de weerstand. Daarnaast is hardlopen een sport waarbij relatief veel calorieën verbrand worden. Wanneer u gewicht wilt verliezen is hardlopen een goede stimulans. Reden genoeg om de hardloopschoenen uit de kast te halen!

TOP
banner