Acute slijmbeursontsteking heup

Acute slijmbeursontsteking heup

De heup is een gewricht wat veel gebruikt wordt bij wandelen, hardlopen, bukken, tillen. De slijmbeurzen rond de heup zitten aan de buitenzijde van het dijbeen en de achterzijde van de heup, ter hoogte van het zitbot. De slijmbeurs aan de buitenzijde van het dijbeen is het vaakst aangedaan. De pijn lokaliseert zich aan de buitenzijde van het bovenbeen, met uitstraling richting de knie en soms zelfs tot in het onderbeen. Soms is er een zwaar, moe gevoel in het gehele been. De huid rond de heup kan warm aanvoelen, dikker zijn of verkleurd zijn. Dit zijn symptomen dat er een ontsteking onder de huid zit.

Slijmbeurs heup

De slijmbeurs in de heup aan de buitenkant van het bovenbeen zit tussen het uitstekend stukje bot van de heup (trochantor major) en een spier (tensor fascia latae). Wanneer de slijmbeurs er niet had gezeten zou de spier over het bot heen wrijven. Dit zou zorgen voor irritatie in de spier. De slijmbeurs, die belasting van de spier opvangt, kan echter ook ge√Įrriteerd en ontstoken raken. Het peesblad van de spier raakt verdikt en geeft extra druk op de slijmbeurs.

Acute slijmbeursontsteking

Een acute slijmbeursontsteking van de heup kan zomaar ontstaan. Soms ontstaat dit door overbelasting, soms ook zonder oorzaak. Een vorm van overbelasting kan bijvoorbeeld zijn teveel wandelen of hardlopen, of teveel / te zwaar tillen. Een acute slijmbeursontsteking in de heup geeft heftige pijnklachten, die vaak ook in rust aanwezig zijn. Opstaan uit de stoel, lopen zijn vaak pijnlijke activiteiten. Bij het lopen ontstaat er wrijving op de spier aan de buitenzijde van het dijbeen en de slijmbeurs. Het is raadzaam om bij een acute slijmbeursontsteking extra belasting (lopen / bukken) te vermijden. Hardlopen zal wellicht niet mogelijk zijn met een acute slijmbeursontsteking.
Met een acute slijmbeursontsteking zal het niet mogelijk zijn om op de aangedane zij / heup te liggen. Hierdoor komt er extra druk (lichaamsgewicht) op de slijmbeurs. Dit is vergelijkbaar met het duwen op een grote blauwe plek of een wond. Dit is ook pijnlijk.
Het is verstandig om even rustig aan te doen, zodat de slijmbeurs rust krijgt om te herstellen. Bij een bezoek aan de huisarts zal deze misschien een diclofenac kuur voorschrijven. Diclofenac is een middel dat, behalve pijnstillend, ook ontstekingsremmend werkt. Diclofenac wordt vaak gezien als een doeltreffende behandeling bij een slijmbeursontsteking aan de heup.

TOP
banner