Slijmbeursontsteking schouder operatie

Een slijmbeursontsteking in de schouder is een pijnlijke klacht. Je kunt er erg door beperkt worden. Het is belangrijk om tijdig de juiste maatregelen te nemen. Anders kan de klacht chronisch worden. Wanneer een slijmbeursontsteking chronisch is, en hij teveel beperkingen geeft, kan overwogen worden om door een operatie het herstel te stimuleren.

Operatie slijmbeursontsteking schouder

Er zijn twee soorten operaties mogelijk. Er wordt geprobeerd het met de kijkoperatie af te kunnen. Als dit niet lukt, is de neerplastiek nog een optie. Houdt er rekening mee dat je tijd neemt om te herstellen, dit is geen kleine ingreep.

Kijkoperatie

Dit is de kleine operatie. Er wordt een klein sneetje gemaakt, en er wordt een cameraatje naar binnen gebracht. De slijmbeurs wordt met behulp van het zich van de camera gedeeltelijk verwijderd. Slijmbeursweefsel kan weer aangroeien. Door het weefsel te verwijderen, is er meer ruimte in de schouder en drukt de slijmbeurs niet tegen andere structuren. Het is een relatief kleine ingreep, en het herstel gaat dan ook redelijk vlug.

Open operatie: Neerplastiek

De tweede operatie is een grotere ingreep. Dit is de neerplastiek. Er wordt tijdens deze ingreep meer ruimte in de schouder gemaakt door de onderkant van het acromion, het schouderdakje, weg te schaven. Hierdoor is er tijdens bewegen minder druk op de slijmbeurs. Echter bij de meeste mensen is de onderzijde van het dakje vlak, en is het gedeeltelijk verwijderen van de slijmbeurs al voldoende.

Herstel

Het herstel na de kijkoperatie gaat heel snel. Vaak kun je activiteiten op geleide van pijn weer redelijk snel oppakken. De neerplastiek kost veel meer hersteltijd. De schouder mag dan 4 tot 6 weken niet gebruikt worden. Ook draag je de eerste weken een mitella. Daarna kan de belastbaarheid opgebouwd worden.

Fysiotherapie na een operatie

Het is na de open operatie erg belangrijk om het herstel goed te laten begeleiden, zodat de schouder zijn kracht en mobiliteit weer terugkrijgt. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

TOP
banner