Slijmbeursontsteking schouder oefeningen

Wanneer een slijmbeursontsteking van de schouder echt heftig en acuut aanwezig is, kunnen er eigenlijk geen oefeningen gedaan worden. Het geeft veel pijn. De schouder kan dan het beste met rust gelaten worden.
Wanneer de ergste pijn wat gezakt is, kan er rustig gestart worden met wat oefeningen. Deze oefeningen zijn erop gericht om de pijn te dempen en de beweeglijkheid van de schouder te vergroten.

Oefening 1: pendelen

De eeste oefening is het pendelen van de schouder. Deze oefening is erg bekend en kan tevens bij veel pijnklachten aan de schouder gedaan worden. Je steunt op je ‘goede’ arm, bijvoorbeeld op de eettafel. Je leunt op die manier iets voorover. De pijnlijke arm laat je hangen en zwaai je rustig heen en weer. Dit kan rond (met de klok mee en tegen de klok in) of voor-, achter- en zijwaarts.

Oefening 2: draaien van de schouders

Deze oefening kan zowel zittend als staand gedaan worden. Je kunt hem gedurende de dag gewoon eens tussendoor doen. De armen blijven langs het lichaam, ze worden dus niet opgetild! Het is de bedoeling om de schouders te draaien. Dit kan tegelijk of om en om (als de ene schouder bovenin is, is de andere schouder onderin). Dit mobiliseert ook wat vanuit de rug/nekwervels en -spieren.

Er kunnen uiteraard nog meer oefeningen gedaan worden. Dit zijn basis oefeningen om mee te starten als de schouder weer wat opknapt. Onder begeleiding van bijvoorbeeld fysiotherapie kunnen verdere oefeningen gedaan worden, om de schouder weer krachtig te maken.

TOP
banner