Peesontsteking

Slijmbeursontsteking of peesontsteking

Het kan lastig zijn om precies het verschil te zien tussen een slijmbeursontsteking of een peesontsteking. Zeker wanneer de klachten zich acuut voordoen. Vlakbij een slijmbeurs lopen verschillende peesaanhechtingen die ontstoken kunnen raken. Een slijmbeursontsteking en een peesontsteking hebben allebei gemeen dat ze aan de bekende ontstekingsverschijnselen te herkennen zijn.

Peesontsteking klachten

De klachten horend bij een peesontsteking zijn in eerste plaats pijn, waardoor beperking van de bewegingen die normaal gesproken mogelijk zijn binnen het gewricht. De ontstekingsverschijnselen die zich kunnen voordoen zijn roodheid of blauwige verkleuring, zwelling, stijfheid door de zwelling, kloppende pijn, drukpijn. Afhankelijk waar de peesontsteking zich bevindt, is er wel of geen zwelling te zien. Bijvoorbeeld bij een peesontsteking van de schouder zal de zwelling wat minder uiten dan een peesontsteking van de elleboog. In de elleboog liggen de peesaanhechtingen veel oppervlakkiger dan in de schouder dus is er ook meer ruimte voor vocht en wordt dit sneller gezien.

Peesontsteking of slijmbeursontsteking

Wanneer de klachten nog niet zo lang en acuut aanwezig zijn maakt het in principe niet zoveel uit of er nou sprake is van een peesontsteking of een slijmbeursontsteking. Voor beiden is rust belangrijk en kan er eventueel pijnstilling of ontstekingsremmende medicatie ingenomen worden. In later stadium maakt het wel uit om te weten waar de klachten weg komen.

Peesontsteking behandeling

Een arts of fysiotherapeut kan vaak door middel van lichamelijk onderzoek bekijken of er sprake is van een peesontsteking. En wat nog belangrijker is: welke pees er ontstoken is. Vooral rond het schoudergewricht lopen erg veel spieren en peesaanhechtingen. Het is belangrijk om te weten welke pees de boosdoener is. Hier kan de training dan specifiek op gericht worden. Wanneer de klachten niet vanzelf overgaan kan de fysiotherapeut misschien helpen bij het verminderen van klachten, veroorzaakt door een peesontsteking. Let wel: dit kan niet in de acute fase. In de acute fase kan er hooguit met medicatie wat vermindering van klachten gegeven worden.

TOP
banner