Slijmbeursontsteking knie symptomen

Een slijmbeursontsteking in de knie is te herkennen aan verschillende symptomen. Het is specifieke symptomen die bij andere klachten niet op die manier voorkomen. Een slijmbeursontsteking in de knie is daarom vaak makkelijk te herkennen.

Waar zit de slijmbeurs in de knie

De slijmbeurs in de knie zit aan de voorkant van de knie. Hij bevindt zich vlak onder de knieschijf. De slijmbeurs in de knie is normaal gesproken niet te zien, ondanks dat hij wel redelijk oppervlakkig onder de huid ligt. De slijmbeurs doet dienst als een soort stootkussentje en zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen.

Hoe herken ik een slijmbeursontsteking in de knie

Een slijmbeursontsteking in de knie is, zoals gezegd, vaak makkelijk te herkennen. De slijmbeurs bevindt zich als een soort van stootkussentje aan de voorzijde van de knie, vlak onder de knieschijf. Wanneer de slijmbeurs aan de knie ontstoken is, is dit stootkussentje vaak duidelijk zichtbaar. Een acute slijmbeursontsteking gaat gepaard met ontstekingsfactoren als roodheid, zwelling, warmte.

Zwelling

Bij een slijmbeursontsteking zwelt de slijmbeurs op en er hangt een vochtzakje onder de knie. Dit kan behoorlijk groot worden. Wanneer je hierop duwt, is dit vaak pijnlijk. Ook het bewegen van de knie geeft pijn, net als het erop staan en lopen. Zelfs het onderbeen en voet / enkel kunnen dikker worden. Vocht zakt immers altijd met de zwaartekracht mee naar beneden.
Het vocht rond de knie kunt je wel wat heen en weer bewegen, al is dit vaak wel pijnlijk.

Rode plek bij slijmbeursontsteking

Door de ontsteking ontstaat er een rode plek ter hoogte van de slijmbeurs. Deze voelt vaak ook wat warm aan. Door de ontsteking kan er ook een kloppend gevoel in zitten. Eigenlijk net zoals dat er een wondje ontstoken is. Het verschil is dat een slijmbeursontsteking onder de huid zit, en een ontstoken wondje vaak een bacteriële infectie is. Hier kan bijvoorbeeld ook wat pus uit komen.

Bewegen en kracht zetten

Door het vocht en de gezwollen slijmbeurs is er voor de spieren minder ruimte om te bewegen. Dit geeft pijn. Ook de extra druk die op de pijnplek en de plek van ontsteking komt, is pijnlijk. Bewegen en kracht zetten op de knie en het hele been is een pijnlijk iets. Het is bij een acute ontsteking ook verstandig om het been enigszins te ontzien. Zo heeft het tijd en rust om te herstellen en is de kans op restklachten het kleinst.

TOP
banner