Slijmbeursontsteking knie operatie

Een slijmbeursontsteking aan de knie wordt pas geopereerd, wanneer deze al een tijdje chronisch aanwezig is én dusdanig beperkt in het dagelijkse leven dat het belemmert bij bijvoorbeeld uitvoering van werk. De slijmbeurs bevindt zich ter hoogte van de knieschijf.

De functie van de slijmbeurs is een stootkussentje te zijn op uitstekende botdelen. De slijmbeurs in de elleboog is hier een mooi voorbeeld van. De meeste klachten van slijmbeurzen komen voor bij de elleboog of knie, deze zijn tegelijkertijd vaak ook wat lastiger te behandelen. Ook zijn ze hardnekkiger. Een slijmbeursontsteking in heup of schouder zijn bijvoorbeeld te behandelen door middel van fysiotherapie. De slijmbeursontsteking aan de knie en elleboog niet, dit zijn hele andere gewrichten.

Beschadiging van de slijmbeurs

Door een klap of val kan de slijmbeurs beschadigen. Deze vult zich dan met bloed. Wanneer dit het geval is, kan vaak volstaan worden met het leegzuigen van de slijmbeurs. Dit is meer een acute irritatie aan de slijmbeurs.

Een slijmbeurs kan ook chronisch geïrriteerd en beschadigd zijn. Er kan dan een blijvende zwelling ontstaan, waarbij ook blijvende irritatie. Door de beschadiging is de slijmbeurswand verdikt en na de bloeduitstorting is er een verhoogd aantal eiwitten aanwezig in de slijmbeurs.

Injectie

De eerste stap bij een chronische slijmbeursontsteking is een injectie. Wanneer dat niet voldoende helpt, kan de slijmbeurs operatief verwijderd worden. Dit gebeurd tijdens een dagbehandeling. De gehele been of arm wordt dan verdoofd.

Als je de slijmbeurs na verwijdering zou openknippen, zie het de onregelmatigheden. Dit was oorspronkelijk glad. Door het verwijderen van de slijmbeurs ontstaat een holte. Die vult zich met bloed. Hierdoor kan het na de operatie soms lijken dat er geen effect is, maar het lichaam heeft even de tijd nodig dit op te lossen.
In de loop van enkele weken verdwijnt de zwelling. De eerste dagen na de operatie zult u een drukverband krijgen, en eventueel ook een steunkous.

TOP
banner