Slijmbeursontsteking knie oefeningen

Een lastige kwaal… Slijmbeursontsteking in de knie! Door een slijmbeursontsteking kun je erg beperkt worden in je dagelijkse bezigheden. Het kan zomaar acuut ontstaan. De pijn kan dan in een aantal uur zeer heftig worden.

Waar moet ik op letten met het doen van oefeningen?

Wanneer de slijmbeurs echt acuut ontstaan is en veel pijn en andere klachten geeft, is het verstandig om hem met rust te laten. Oefeningen kunnen dan beter later worden gedaan, als de pijn afgezakt is. Er mag wel iets toename van pijn zijn door de oefeningen, maar deze moet ook vrij snel weer wegzakken, anders is het nog teveel.

Oefeningen bij een slijmbeursontsteking in de knie

Het is lastig om echt oefeningen te doen met een slijmbeursontsteking in de knie. De knie is vaak dik, er kan echt een ei aan vocht in zitten. De beweging wordt hierdoor erg beperkt. Zeker in de acute fase kan de knie zo pijnlijk zijn dat bewegen geen pretje is. Laat staan oefenen.

Isometrisch aanspannen bovenbeenspier

Wat wel gedaan kan worden is het isometrisch aanspannen van de bovenbeenspieren. Dit kan gedaan worden met de Hamstrings en met de Quadriceps. Leg voor beide oefeningen de knie bijvoorbeeld languit op de bank of op een krukje met een klein kussentje in de knieholte.
Isometrisch aanspannen betekent dat het gewricht tijdens het aanspannen niet bewogen wordt. Het blijft in dezelfde positie.

Oefening 1: Hamstring
De hamstrings bevinden zich aan de achterzijde van het bovenbeen. Deze spier span je aan door de hak richting de bank te duwen. Het is de bedoeling om de knie in dezelfde positie te houden. Je kunt zoveel druk geven als voor jezelf acceptabel is wat betreft pijn.

Oefening 2: Quadriceps.
De Quadriceps bevindt zich aan de voorzijde van het bovenbeen. Hij begint in de lies, stopt boven de knieschijf en gaat onder de knieschijf als pees nog een klein stukje verder. De slijmbeurs in de knie zit onder die pees.
Deze spier span je aan door de knie in de bank te duwen. Geef ook weer zoveel druk als voor jezelf acceptabel is, maar buig de knie niet verder.

Oefeningen om de knie los te houden

Bij oefeningen voor de slijmbeursontsteking in de schouder is het doel in eerste instantie om de schouder los en mobiel te houden. Bij een knie is dit wat lastiger. Het is ook een heel ander gewricht. Door met je niet aangedane been op bijvoorbeeld een traptree te staan zou je je aangedane been kunnen laten bungelen en rustig wat heen en weer laten zwaaien.

TOP
banner