Slijmbeursontsteking Knie

Het kniegewricht bestaat uit 3 botstukken: het onderbeen (tibia), het bovenbeen (femur) en de knieschijf (patella). De knieschijf wordt door de bovenbeenspier (M. Quadriceps) over het kniegewricht gespannen. De slijmbeurs in de knie zitten 2 slijmbeurzen. Één zit voor de knieschijf (prae-pattelaris) en één achter de knieschijf (infra-pattelaris). Beiden kunnen ontstoken raken. Rondom en in het kniegewricht lopen kniebanden. Ook lopen er spieren rond het kniegewricht.

 

Ontstaan / oorzaak

slijmbeursontsteking knie

Een klassiek voorbeeld van het ontstaan van slijmbeursontsteking in de knie is het op de knieën werken. Bij het langdurig zitten op de knieën wordt de slijmbeurs constant bekneld. Deze kan daardoor geïrriteerd en bekneld raken. Beroepen waarbij dit veel voorkomt zijn bijvoorbeeld stratenmakers en interieurverzorgsters. De slijmbeurs kan ontstoken raken door een val op de knie of overbelasting. Ook kan de slijmbeursontsteking opgelopen worden tijdens sommige sporten, bijvoorbeeld judo of volleybal (het duiken naar de bal).

Symptomen

Pijn staat op de voorgrond bij een slijmbeursontsteking in de knie. Daardoor zal het buigen en strekken van de knie pijnlijk en beperkt zijn. Ook kan het bewegen door de zwelling stroef aanvoelen. Door de zwelling loopt de beweging ook niet zo gesmeerd.
Als de slijmbeurs aan de voorzijde van de knieschijf ontstoken is zal er duidelijke zwelling te zien zijn op de knieschijf. Ook zal de huid hier rood en / of dik zijn.
Het lopen zal pijnlijk zijn, het traplopen en hurken is nog meer belastend voor de knie en zal nog meer pijn doen.

 

Wat te doen

Het advies is om in de acute fase van de slijmbeursontsteking een periode van rust te nemen. Beperk het lopen en traplopen en ga zeker niet op de knieën zitten. Door in het begin de knie en het slijmbeursweefsel rust te geven is de kans het grootst dat u er met zo min mogelijk restklachten vanaf komt. Soms worden er ontstekingsremmende medicijnen gegeven.
Als alleen rust niet voldoende is kan de dokter een injectie in de slijmbeurs geven. Eventueel kan hij u doorverwijzen naar de fysiotherapie. Dit gebeurt bij slijmbeursontsteking in de schouder en heup regelmatig, bij slijmbeursontsteking in de knie is fysiotherapie minder geïndiceerd.

Wanneer u tijdens uw dagelijks werk zware werkzaamheden verricht en vaak op de knieën werkt is het advies om kniebeschermers te gebruiken.

Operatie

Als de slijmbeursklachten chronisch aanwezig zijn kan een operatie worden overwogen. Er zijn bij de knie twee mogelijkheden. De orthopeed zal eerst proberen de slijmbeurs leeg te spuiten en de ruimte te vullen met een cortico-costeroïd injectie. Als dit niet volstaat is de beste behandeling om de slijmbeurs geheel te verwijderen. Na de operatie zal de knie nog wat pijnlijker zijn. U zult voor de eerste week een steunkous of stevig verband meekrijgen.

 

TOP
banner