Symptomen slijmbeursontsteking heup

Symptomen slijmbeursontsteking heup

Stuk voor stuk worden de symptomen besproken van een slijmbeursontsteking in de heup. De meeste symptomen zijn kenmerkend aan een ontsteking en zullen dus ook bij andere slijmbeursontstekingen voorkomen.

Pijn

Bij een slijmbeursontsteking in de heup gaat pijn gepaard. De pin bij een slijmbeursontsteking in de heup zit meestal aan de laterale zijde (de buitenkant), ter hoogte van de plek waar het bot iets uitsteekt en de heupen op z’n breedst zijn. Deze slijmbeurs is in de heup het vaakst ontstoken. Een enkele keer is zit de pijn in de slijmbeurs in de lies of zelfs in de bil, ter hoogte van het zitbotje.

Roodheid

Bij een ontsteking verkleurt de huid meestal. Deze wordt rood, soms wat roodblauwig. De huid hoeft niet altijd te verkleuren. Wanneer een ontsteking meer chronisch is, is de huid meestal ook niet meer verkleurd.

Zwelling

Wanneer de slijmbeurs aan de buitenkant van de heup is versleten, is zwelling vaak het best te zien. Er zit dan een verdikking ter hoogte van de pijn en/of verkleuring. Deze zwelling is niet weg te duwen.

Warmte

Wanneer een slijmbeurs is ontstoken, geeft dit een kloppende felle pijn. Als de huid rood is, voelt deze vaak ook warm aan. Dit komt door het ontstekingsproces wat onder de huid gaande is. Van binnen kan het warm voelen, maar de warmte is ook van de buitenkant te voelen.

Koorts bij slijmbeursontsteking in de heup

Koorts kan altijd optreden bij een ontsteking in het lichaam. Hoe meer of erger de ontsteking is, hoe meer ook koorts zal opspelen. Ook bij een slijmbeursontsteking kan dus koorts ontstaan. Dit hoeft echter niet. Wanneer je met een acute ontsteking zou doorlopen, is de kans groter om koorts te krijgen.

Bewegingsbeperking

Een slijmbeursontsteking is een pijnlijk gebeuren. Door de pijn is de beweging van de heup beperkt. Het buigen van de heup (anteflexie) wordt moeilijker, maar ook het draaien (endo- en exorotatie) en het naar buiten bewegen (abductie).

Verminderde steunfunctie

Door de pijn wordt het moeilijker om het been te belasten. Bijvoorbeeld staan en lopen, overeind komen na zitten kan een pijnlijk gebeuren zijn. Soms bieden krukken de uitkomst om bij een echte acute ontsteking de eerste dagen door te komen.

Pijn bij compressie

Pijn bij compressie is één van de symptomen die kenmerkend is voor een slijmbeursontsteking. Wanneer direct druk op de slijmbeurs wordt gegeven, geeft dit vaak veel pijn. Liggen op de zij is daarom vaak ook niet mogelijk met een slijmbeursontsteking.

TOP
banner