Slijmbeursontsteking heup oefeningen

Is het verstandig oefeningen te doen bij een slijmbeursontsteking van de heup?

Uw fysiotherapeut kan vertellen wanneer het verstandig is om oefeningen te doen wanneer de slijmbeurs in de heup ontstoken is. Ook kan hij vertellen welke oefeningen goed zijn om te doen. Dit hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: welke slijmbeurs is ontstoken, hoe lang is de slijmbeurs al ontstoken (is het acuut of chronisch?).

Moet ik altijd oefeningen doen?

Niet in alle gevallen zullen oefeningen goed zijn. Er zijn situaties waarin het beter is om even (tijdelijk) geen oefeningen te doen. Soms is de pijn zo hevig dat er geen oefeningen gedaan kunnen worden. Oefeningen zullen het dan niet beter maken. Oefeningen hebben altijd als doel om uiteindelijk mee te werken aan het herstel. Het herstel moet er sneller door gaan.

Welke oefeningen kan ik doen bij een slijmbeursontsteking heup

Bij een slijmbeursontsteking aan de heup kunnen in de acute fase voorzichtig wat mobiliserende oefeningen gedaan worden. Mobiliserende oefeningen bij een slijmbeursontsteking kunnen het best binnen de pijngrens uitgevoerd worden.
Als de slijmbeursontsteking wat meer op z’n retour is kan begonnen worden met oefeningen om de belastbaarheid en kracht van het heupgewricht te verbeteren.

Rekken van de spieren aan de laterale zijde van de heup

De slijmbeurs aan de zijkant van het heupgewricht is het vaakst ontstoken. Wanneer deze ontstoken is, is vaak de grote spier die aan de zijkant van het bovenbeen loopt, verkort. Op deze en deze pagina is een afbeelding te zien van de spier die aan de zijkant van de heup loopt. Deze kan dan gerekt worden. Dit dempt de pijn wat, omdat de verkorte spier onnodig tegen de slijmbeurs drukt. De spier kan gerekt worden door op de goede zij te gaan liggen. Het onderste been ligt languit, in het verlengde van het lichaam. De heup van het bovenste been is wat gebogen, de knie hangt wat naar beneden. Als het kan, rust hij op het matras of op de bank. Als dit teveel pijn geeft, kan er eventueel een klein kussentje onder de knie gelegd worden.

TOP
banner