Slijmbeursontsteking heup klachten

Een slijmbeursontsteking in de heup is vaak duidelijk te herkennen aan zijn klachten.

Pijn

De pijn zit bij een slijmbeursontsteking op de plaats van de slijmbeurs. Bij de heup is de slijmbeurs aan de buitenzijde van de heup vaak ontstoken, de bursa trochanterica. Wanneer de slijmbeursontsteking acuut is, is de pijn vaak veel feller en heftiger aanwezig. Het kan zelfs doorstralen in het hele been. Ook kan er een moe gevoel zijn in het been, of is het been wat dikker. Bij een chronische slijmbeursontsteking is de pijn minder heftig maar wel langer aanwezig. Het kenmerk van een chronisch ontsteking is dat hij weer terugkomt en soms zelfs niet helemaal weg gaat.

Afname van de mobiliteit van de heup

Door de pijn kan de schouder minder goed bewogen worden. De heup naar binnen en naar buiten bewegen kan dan pijnklachten geven. Ook het heffen van de knie is vaak niet prettig.

Afname van de belastbaarheid van de heup

Door de pijn is het vervelend om de heup te belasten. Bijvoorbeeld staan en lopen kan erg vervelend worden, en wordt vaak ook beperkt bij een acute ontsteking. Soms is het zelfs nodig om tijdelijk met krukken te lopen. Het is verstandig het lopen bij een acute ontsteking te vermijden, waar dit kan.
Het is vaak prettig het been hoog te leggen, bijvoorbeeld met de kuit op een krukje. Zeker wanneer het vocht zich in het onderbeen verzameld.

Andere klachten die nog kunnen komen kijken bij een slijmbeursontsteking aan de heup zijn roodheid, zwelling, warmte, een kloppend gevoel. Dit worden ook wel ontstekingsklachten genoemd.

TOP
banner