Slijmbeursontsteking Heup

Slijmbeursontsteking in de heup komt regelmatig voor. De slijmbeurs zit aan de zijkant (laterale zijde) van de heup. De pijn wordt daar ook gevoeld. Slijmbeursontsteking in de heup is een bekende hardloopblessure. Echter ook als u nooit hardloopt, kan deze slijmbeurs ontstoken raken. Aan de zijkant van het bovenbeen loopt een spier. Deze begint net iets boven het heupgewricht en eindigt een stukje onder het kniegewricht. Ter hoogte van het heupgewricht zit er tussen het bot en de spier een slijmbeurs. Dit om te voorkomen dat de spier tegen het heupbot aan schuurt. De spier (M. Tensor Fascia Latae) die over de slijmbeurs heen loopt is vaak strakgespannen wanneer de slijmbeurs in de heup ontstoken is. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van de ontsteking; doordat de spier strak gespannen is komt de slijmbeurs bekneld te zitten. In de lies zit nog een slijmbeurs. Ontsteking van de slijmbeurs in de lies is een bekende hardloopblessure.

Ontstaan / oorzaak

heup slijmbeursontsteking

Door het maken van veel dezelfde bewegingen kan een slijmbeurs geïrriteerd raken. Bij lopen loopt dit zo’n vaart niet. Bij hardlopen worden grotere bewegingen gemaakt vanuit de heupen en komt er meer druk te staan op de heupen. Ook een verkeerde looptechniek kan een oorzaak zijn van slijmbeursontsteking in de heup. Een verkeerde looptechniek kan er langzaam maar zeker bij insluipen zonder dat u dat zelf doorheeft. Een (sport)fysiotherapeut kan beoordelen hoe uw looptechniek is en wat u er eventueel aan kunt verbeteren. Bij slijmbeursontsteking in de heup kan het goed zijn om naar de stand van voeten, knieën heupen en het bekken te laten kijken. Soms is die verkeerd waardoor er extra druk komt op plaatsen waar dat net niet kan. Door een zooltje kan dit verholpen worden. Als de basis verkeerd is, trekt dat door naar boven en staat alles scheef. Dat hoeft niet zo overduidelijk te zien te zijn en je helt ook niet meteen 10 cm naar opzij. Een beenlengteverschil van 1 cm. kan al teveel zijn. Een fysiotherapeut kan dit beoordelen door middel van testjes. Een podoloog kan dit ook, die kan tegelijk ook passende zooltjes meegeven.
De slijmbeurs in de lies raakt geïrriteerd bij het constant (te ver) strekken van de heup. Bijvoorbeeld tijdens hardlopen. Niet altijd is een duidelijke oorzaak te vinden bij slijmbeursontsteking.

Symptomen

heup slijmbeursontstekingSlijmbeursontsteking van de heup gaat met veel pijn gepaard. Deze pijn is constant aanwezig. De pijn wordt gevoeld op de plaats waar de slijmbeurs zit, aan de zijkant van de heup, maar kan doorstralen in het hele (boven)been. Bij lopen of traplopen is er een toename van de pijn. Op de heup liggen zal veel pijn geven en misschien zelfs door de pijn niet mogelijk zijn. In de acute fase, waarin de pijn het heftigst is, kan het zijn dat normaal, symmetrisch lopen niet mogelijk is en er dus mankend wordt gelopen. Om de heup te ontlasten kan het nodig zijn tijdelijk gebruik te maken van een kruk. De pijn behorend bij slijmbeursontsteking aan de heup kan in korte tijd vrij heftig worden. Vaak ontstaat deze nadat de heupen overbelast zijn. Zie meer informatie over de symptomen van een slijmbeursontsteking aan de heup.

Wat te doen?

Als u de symptomen van slijmbeursontsteking herkent, dan is rust het advies. Als u in de beginperiode rust neemt, herstelt de slijmbeurs beter en wordt de kans op restklachten kleiner. Dit betekent niet dat u de hele dag stil moet zitten maar probeer het lopen en traplopen te beperken en niet onnodig grote stukken lopen.
De dokter zal eerst rust adviseren. Als dit niet voldoende is kan er een injectie worden gezet of er kan worden doorverwezen voor fysiotherapie. Helaas heeft een injectie niet altijd het gewenste effect.
Hardlopers: zorg voor goed schoeisel, dit  zorgt voor een goede demping en stand van de voeten.

 

Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking heup

Bij slijmbeursontsteking in de heup zou fysiotherapie kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen. Hier is de behandeling in eerste instantie op gericht. De spier die over de slijmbeurs van de heup loopt, is vaak strak gespannen bij deze slijmbeursontsteking. De fysiotherapie kan deze losmaken door diepe massagetechnieken en rekoefeningen. De fysiotherapeut zal ook kijken naar uw looptechniek, zowel wandelen als hardlopen (indien van toepassing).

Operatie

Als bovenstaande behandelmethodes geen baat hebben, kan een operatie worden overwogen. Bij de schouder kan dit door een kleine ingreep, een kijkoperatie. Bij de heup kan dit niet. Er wordt aan de zijkant van de heup / het bovenbeen een incisie gemaakt van ongeveer 15 centimeter. De slijmbeurs (bursa trochanterica) wordt geheel verwijderd. Ook wordt er een stukje pees verwijderd om een nieuwe ontsteking te voorkomen. De wond wordt gedicht met hechtingen, deze worden er ongeveer 12 tot 14 dagen na de operatie verwijderd.

Tot de eerste (ongeveer) week na de operatie zijn krukken nodig om te lopen. Ook zal er hulp nodig zijn bij bijvoorbeeld wassen en aankleden. Na de operatie is de kracht in het bovenbeen een heel stuk verminderd. Dit kan door fysiotherapie weer op peil worden gebracht. Totale revalidatie na deze operatie duurt ongeveer 6 weken. 70 – 80% van de mensen die geopereerd worden aan de slijmbeurs in de heup heeft baat bij deze operatie en is daarna klachtenvrij.

 

Zie hier voor nog meer specifieke informatie over de slijmbeursontsteking in de heup.

TOP
banner