Slijmbeursontsteking Enkel

 

Anatomie

Slijmbeurzen (bursa) zijn te vinden op plaatsen die onderhevig zijn aan wrijving. Bijvoorbeeld tussen bot en spier, tussen huid en spier, tussen huid en bot.. Een slijmbeurs beschermt een weefsel tegen druk. De belangrijkste slijmbeurzen rond de enkel zijn gelocaliseerd tussen het hielbeen en de achillespees (voorste achillespees bursitis) en tussen de achillespees en de huid (achterste achillespees bursitis). Daarnaast zijn er nog enkele slijmbeursen aan de binnen- en buitenzijde van het enkelgewricht. De functie van de achillespees is de plantair flexie van de enkel (de enkel strekken, het op de tenen gaan staan). Tijdens iedere stap is de achillespees actief bij het aanzetten van de zwaaifase tijdens het lopen.

Symptomen

Zoals bij alle slijmbeursontstekingen zal de ontstoken slijmbeurs in de enkel pijnklachten geven. Deze zijn meestal tijdens rust en tijdens activiteit aanwezig. De pijn zit aan de achterkant van de hiel. De mobiliteit van het enkelgewricht zal beperkt zijn; tijdens het bewegen van de enkel komt er druk op de slijmbeurs te staan. Door de pijn en mobiliteitsbeperking zal het lopen beperkt zijn, meestal is er sprake van een asymmetrisch looppatroon.

 

Oorzaak

Slijmbeursontsteking van de enkel wordt vaak veroorzaakt door slecht schoeisel. Wanneer schoeisel teveel druk of beknelling geeft aan de hak (en dit wordt langere tijd gedragen tijdens het lopen) wordt de slijmbeurs in de enkel teveel belast. Deze kan hierdoor ontstoken raken. Schoenen die naar achter toe smal worden kunnen ook de oorzaak zijn van een bursitis van de enkel. Ook een verkeerde looptechniek kan de oorzaak zijn van een ontstoken slijmbeurs in de enkel. Door een verkeerde looptechniek kan de achillespees teveel belast worden tijdens het lopen.

Behandeling

Bij een bursitis van het enkelgewricht wordt in eerste instantie rust voorgeschreven. Dit houdt in de het lopen en traplopen zoveel mogelijk geminderd moet worden. Wanneer de klacht niet mindert met het rust houden, kan gekozen worden voor een andere behandelmethode.

TOP
banner