Slijmbeursontsteking Elleboog

De slijmbeurs in de elleboog zit op het bot-uitsteeksel (olecrani) aan de achterzijde van het gewricht. De slijmbeurs dient als stootkussen, waardoor niet alle druk op het bot komt. De Latijnse benaming voor een slijmbeursontsteking aan de elleboog is bursitis olecrani.

 

Ontstaan / oorzaak

elleboog slijmbeursontsteking

De slijmbeursontsteking wordt ook wel ‘studentenelleboog’ genoemd. Tijdens het leren steunen studenten vaak op de ellebogen. De slijmbeurs raakt bekneld en kan hierdoor overbelast raken. Dit gebeurt niet als je deze houding een keer een half uur aanneemt, je loopt wel een groter risico op slijmbeursontsteking als deze houding een gewoonte wordt. Slijmbeursontsteking in de elleboog ontstaat door overbelasting. Tennissen is een sport waarbij de elleboog veel belast wordt. Slijmbeursontsteking aan de elleboog wordt dan ook wel  ‘tennisblessure’ genoemd.

Ook kan deze slijmbeursontsteking ontstaan doordat je je plotseling hard stoot aan de elleboog of erop valt. De slijmbeurs krijgt dan een behoorlijke klap en kan acuut gaan ontsteken.

Ook het blootstellen aan kou en vocht kan een rol spelen bij het ontsteken van de slijmbeurs (maar dan wel in combinatie met andere, bovenstaande oorzaken).

Symptomen

Slijmbeursontsteking van de elleboog geeft veel pijnklachten (zoals alle slijmbeursontstekingen). De pijn is aanwezig in rust en neemt toe bij bewegen. Door de ontsteking zullen de bewegingen binnen het gewricht beperkt zijn. De slijmbeurs ligt vlak onder de huid; als de elleboog gebogen wordt spant de huid strak over de elleboog. Dit geeft pijn. Ook het aanraken van de huid die over de slijmbeurs loopt, is pijnlijk. Steunen op de elleboog is niet mogelijk of zorgt voor een duidelijke toename van pijn. Ook liggen op de elleboog doet de pijn toenemen.

Bij slijmbeursontsteking aan de elleboog is duidelijk vocht te zien doordat de slijmbeurs zo dicht onder de huid ligt. Er hangt als het ware een zakje vocht onder de elleboogknobbel. De huid wordt vaak wat rood en voelt warmer aan; de klassieke ontstekingsfactoren zijn duidelijk zichtbaar.

 

Wat te doen?

Wanneer de slijmbeurs niet goed behandeld wordt en er geen maatregelen worden genomen kan de slijmbeursontsteking een chronische aandoening worden. Hoe langer wordt gewacht met het nemen van de maatregelen, hoe minder groot de kans wordt dat je zonder restklachten van de slijmbeursontsteking af komt. Wanneer je de zojuist beschreven symptomen herkent, begin dan met het houden van rust voor de elleboog. Probeer de elleboog zoveel mogelijk te ontzien, maar blijf hem wel bewegen voor zover dat mogelijk is, binnen de pijngrenzen.

De dokter kan ontstekingsremmende medicijnen geven om het weefsel van de slijmbeurs wat tot rust te laten komen. Ook kan hij de slijmbeurs behandelen door de slijmbeurs leeg te zuigen. Wanneer de ontsteking chronisch blijkt kan een cortico costeroid injectie worden gegeven.

Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking elleboog

Slijmbeursontsteking in de schouder wordt vrijwel nooit behandeld door de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan u advies geven, en zal door manuele mobilisatietechnieken de pijn wat kunnen minderen. Slijmbeursontsteking in de schouder of heup geeft meestal betere resultaten wat betreft behandeling fysiotherapie.

 

Accupunctuur bij slijmbeursontsteking ellboog

Acupunctuur is bij slijmbeursontsteking van de elleboog een optie. De acupuncturist kan kijken of de ontsteking niet veroorzaakt wordt door ‘storing’ vanuit de inwendige organen. Door het goed uitvragen van de klachten en het doen van testjes kan hij dit vaststellen. Helaas kan ik je hier verder niet meer informatie over geven; acupunctuur is niet mijn vakgebied.

Operatie

Als bovenstaande behandelmethodes te weinig effect geven en de pijn blijft aanwezig kan de slijmbeurs worden verwijderd door middel van een operatie. Na de operatie moet de arm gedurende 4 weken in een mitella. Deze mag alleen af bij bijvoorbeeld wassen van het lichaam, aankleden of het doen van lichte oefeningen voor de elleboog. Tijdens de eerste 4 weken is rust belangrijk. Vanaf week 4 kan de fysiotherapeut een programma voor u opstellen waarbij wordt gewerkt aan het versterken van de spieren van de gehele arm. Tot een half jaar na de operatie mag niet worden deelgenomen aan contactsporten.

 

TOP
banner